Quantcast
Channel: L U N D A G Å R D | inredning, familjeliv, byggnadsvård, lantliv, vintage, färg & form
Viewing all 261 articles
Browse latest View live

Platsbyggd trappa

$
0
0



Ni kanske undrar om vi helt har slutat bygga, nej, nej, men det går lite trögt på byggfronten eftersom Christian fortfarande efter ett år har problem med fotlederna och inte kan arbeta eller stå långa stunder. Lillasysters ankomst har förstås förändrat byggtakten och storebröderna skall ha sin tid så det hinns inte med så mycket byggande på kvällarna. Men med vårljuset börjar det klia extra mycket i byggnerverna.
Vi har nu börjat klä in vindstrappan med originalpanelen som fanns i husets hall.


Ytan är fin, silverblågrå i tonen så vi planerar att bara stryka ett tunt varv med linolja över den så bevaras den gamla färgen. I kväll har jag pluggat trappstegens skruvhål och spacklat ojämnheter med linoljespackel. Byggmaterialet vi använt är delvis gamla upphyvlade golvplankor. Den lilla sängdelen framför trappan köpte jag på auktion för två euro, vi skall fästa den i trappan och göra ett lock så får vi en liten bänk med förvaring.

Lyckan är en gammal gård

$
0
0
Så här ser det för tillfället ut på min dataskärm, jag layoutar en tjock och härlig bok om hur det är att bo i Stundarsbyn. Boken är skriven av Sara Bergström och Linus Lindholm har fotograferat. Vill ni få uppdateringar med mera smakprov från boken titta in på dess facebooksida. "Lyckan är en gammal gård" utkommer i april.


Visst är det en lycka att få hålla på med gamla hus! I går tittade vi på bilder från rivningen och flytten av vår gamla gård. Här är stockstommen som tittade fram efter en lång period av rivning.

  
Barnen var så små när vi började och när jag ser bilderna nu så tänker jag på hur mycket damm de måste ha fått i sig när de lekte i rivningsavfallet. Det tänkte vi inte så mycket på då tydligen, fast vi hade munskydd ibland och barnen var mycket utomhus.


Det som är så bra med timmerhus är att man kan kapa bort eventuella ruttna delar och lappa i med nytt. Det fungerar inte lika enkelt med en modern konstruktion. Jag kan tänka mig att en del människor skulle ha blivit avskräckta av den här synen. Jag såg inget problem, bara potential och det färdiga köket. Bilderna är från vår storstugas vänstra och högra hörn.


Här är samma hörn tio år senare med ett kök som fortfarande inte är färdigt men fullt användbart. Mattan till höger fanns också i huset.


Dörren till köket som har samma plats idag. Den blågrå panelen är den som vi spikat på trappan i hallen, vi har också låtit nytillverka mer av samma panel som vi har använt både i resten av hallen och i glasverandan.


I söndags medverkade vi i programmet Pia & Peter som sändes i Radio Vega, temat var "renovera mera" där vi pratade om vårt byggprojekt. Det går att lyssna på här. Så länge vi lyssnade på programmet målade jag fyra fönsterbågar, i vardagsrummet nära datorn, så jag skulle höra något. Normalt brukar jag måla på köksbordet för lite bekvämare arbetsställning. 

Vi har inga innerfönster ännu på vinden så det är de som jag skall försöka få klart denna sommar, precis vad jag planerade ifjol också... men i sommar borde det vara rimligt. Det är ju bara det att arbetet är rätt så förutsägbart med fönster medan det är intressantare att renovera en möbel eller liknande. Men när man får haka fast ett färdigt fixat fönster med gamla beslag och bubbligt glas, visst känns det då att det har varit värt arbetet. 

Nya utsikter

$
0
0
Våra grannar har låtit hugga ett litet skogsparti intill vår gård och vårt hus fick vidgade vyer.


Samtidigt när skogsmaskinen var på plats passade vi på att hugga några träd som skall sågas till byggmaterial som vi skall använda på vindsvåningen.


Mera arbete väntar också på andra sidan i vår skog. Efter vinterns och vårens hårda stormar har vi ett slagfält som måste röjas innan virket förstörs. Farfar har påbörjat jobbet, sågat stockarna i lämpliga längder och fört dem till sågen. I år kommer vi åtminstone att ha rejält med ris till en påskbrasa!

Lampfot

$
0
0
De här tre gamla lampfötterna hör till mina favoriter. (Lampskärmarna är inga favoriter.)
Jag har länge tänkt att jag skulle limma ihop en egen liknande variant.


För ett tag sedan hittade jag massor av olikfärgade runda lampfötter billigt på Missionsstugan i Jakobstad där jag också samtidigt köpte de rosa vaserna.


Jag lösgjorde plastdelen undertill lampan och fogade ihop delarna med innehållet i en gammal silikontub jag hittade på vinden. 


På med en skärm och så blev det en lite ståtligare lampfot än den lilla runda. Skulle man vara riktigt ambitiös kunde man borra hål för sladden igenom vaserna. Nu kommer sladden ut från den turkosa delen men jag tycker inte att det gör något då vi har lampan ställd på så sätt att det inte syns. Man kunde också utveckla detta projekt och göra lampor med textilsladd och varför inte tillverka en golvlampa!

Mörka mönster

$
0
0
Dadlarna.


Pianoboken.


Bakformen.


Skinnklädseln.

Uthuset

$
0
0

Uthuset som vi flyttade från kyrkan har stått halvfärdigt länge, det var tänkt att vi skulle åtgärda det förra sommaren men det blev aldrig av, vi skall försöka på nytt i år och har nu kommit igång igen. Huset, eller egentligen utedasset, var väldigt ruttet nertill så vi har bytt ut en hel del trämaterial, nedre delen av dörrarna skall ännu få ny panel. Jag ser fram emot att få färg på fasaden, det kommer att förändra utseendet avsevärt.


Gångjärnen som fanns från förut var simpla och lite märkligt monterade så vi putsade upp några andra gamla gångjärn vi hade sparade i ladan. Innan monteringen strök jag dem ett varv med rostskyddsfärg, traditionell järnmönja från Ottossons.


Vid montering av gångjärn och dylikt brukar vi för smidighetens skull först använda torxskruv för att sen byta ut den till traditionell spårskruv. Fodren har vi handhyvlat.


En annan sak vi ser fram emot är att ta itu med är uthusets tak som kommer att bli av spån som vi nyligen hämtade hem från Nykarleby spåntak. Spånorna är doppade en gång i tjära och skall ännu tjäras på plats. Jag önskar att ni kunde känna doften genom rutan!


Medan vi donar på med uthuset bygger barnen nya världar här och där, för tillfället är det en bondgård med höskulle, pissbrunn och hagar som är på gång. Heimani i skick. Det ser ju inte vackert ut men det gäller att försöka se kreativiteten i det hela istället. En städad gård har så mycket mindre möjligheter.

Bokrelease

$
0
0
Foto: Linus Lindholm
I förrgår kom boken ut som jag så länge tittat på i dataskärmen.


Författaren Sara Bergström och fotografen Linus Lindholm som jag hade nöjet att samarbeta med, själv fick jag det nya namnet "layouten".


Foto: Linus Lindholm
Så här glada var vi. Boken kan bland annat köpas här.

Kulturgården på Lassfolk

$
0
0
I förra veckan deltog jag i en guidad rundvandring som ordnades av utvecklingsprojektet Handante. Vi besökte tre museiområden i Purmo och startade vid Kulturgården på Lassfolk. Oftast har vi haft barnen med när vi besökt området och då har man inte hunnit se så mycket. Nu hann jag se lite mer men inte allt, det finns så mycket att ta del av så man behöver nog mer än en timme på sig.


Området är snyggt, utställningarna informativa och välgjorda. Förutom den traditionella Österbottniska bondstugan finns flera utställningar i uthuslängan, bland annat en liten lanthandel. I det ståtliga stenfähuset finns en utställning uppbyggd kring de tre böcker som varit (och är) viktiga för Purmoborna, Bibeln, bankboken och jordaboken. Roligt att se att de också uppmärksammat 60-talet och gjort ett vardagsrum i sextiotalsstil.


Många fina detaljer att inspireras av, till exempel täckdikningsrören ger mig många idéer.


Vackra mönster, fina kärl och skåp.


Använda träföremål i grupp tilltalar mig alltid.


Glad påsk!

$
0
0

Från oss alla till er alla, glad påsk!


Fagerbacka fäbodställe

$
0
0

Under Handantes museibesökardag i Purmo besökte vi också Fagerbacka fäbodställe, Österbottens enda bevarade fäbodställe, bonddöttrarnas och pigornas sommarvistelse.


De små stugorna är riktigt hemtrevliga.


Hela området är mycket fridfullt.


Talande och tolkningsbart på flera sätt.


I uthuset hittar man drängen Fordson. Det sevärda området är öppet året om och ett trevligt utflyktsmål för en picknick ute i det fria.

Kojflytten

$
0
0
De yngsta pojkarna har hållit på och byggt en koja på gården och nu tyckte vi det var dags att flytta den till skogsbrynet. Pär hakade fast.


Lillasyster tyckte att det var mycket skojigt.


Flytt över stock och sten.


På plats. 

Svart- och rödmyllekokning

$
0
0
Nu på lördag riggar vi två tunnor utanför butiken, Purmovägen 330, och kokar rödmylla i en och svartmylla i den andra. Vi beräknar att färgen är klar ungefär tolvtiden. Man kan också testa hur en Speedheater fungerar och provmåla med Ottossons linoljefärg. Välkommen!

Gårdsdagen

$
0
0
I lördags plockade vi fram pelargonerna till vår gårdsdag. Vi är glada över att det tio centimeters snötäcke som vi vaknade till på söndag, kom just på söndag, lördagen bjöd på vackert väder för vårt rödmyllekok. Tack till alla som hälsade på! Jag hann tyvärr inte fotografera under dagen utan tänkte bara "oj vilken bra bild det där skulle ha blivit..." men här är några bilder som knäpptes före och efter.


På detta tjusiga gamla kök plockade vi fram färg och ingredienser.


Ute på gården kunde man testa att skrapa bort gammal målfärg.


Och inne i butiken kunde man testa att måla med linoljefärg.


Vi kokade rödmylla och svartmylla.


Här är receptet. Det finns färg kvar om det är någon som behöver, titta in till butiken i morgon i så fall för färgen är färskvara och behöver målas de närmaste dagarna. 

Aprilfynd

$
0
0
Den här rejäla möbeln med tjugo fack för tjugo euro är jag jätteglad över att jag hittade. På vår vindsritning i anslutning till tvättrummet har jag ritat in en förvaringsmöbel för barnens underkläder, strumpor och t-skjortor och nu hittade jag den och vi slapp att bygga ihop något. Fem rader, fem barn och fyra fack på var.


Lisa har haft en Ikeamatstol i plast men jag har tänkt att det skulle vara trevligare med en trästol och när jag hämtade hyllan såg jag den här trärena, lite ombyggda och spacklade stolen. Jag frågade om den är till salu och säljaren undrade om jag tyckte att tre euro var för mycket.
Nu har jag målat den med silvergrå linoljefärg som några av våra andra köksstolar.


De här stolarna är ett annat trevligt tillskott till köket, jag skall återkomma till dem i ett senare inlägg.


Tröja i trevligt 60-tals mönster.


Den här soffan tittade jag länge på, lite överdådig men ändå vacker sort, dessutom mycket bekväm. Vi har redan sex soffor, tre mjuka och tre i trä, med sju skulle vi ju ha en per familjemedlem, galet. Jag valde att lyssna på förnuftet och lät bli att köpa den. Söker du en speciell och billig soffa så finns den vid Jeppis Retro om inte någon har köpt den förstås.

Loppisrace och Strömsöbesök

$
0
0
Det blir Loppisrace som vanligt första helgen i juli. Titta in på Loppisracets hemsida för mer info om du vill delta. Många har redan anmält sig och utbudet låter spännande.

Loppisracet fick besök av Camilla från tv-programmet Strömsö ifjol, inslaget visades i tv på morsdagen. Du kan se på inslaget här. (Spola fram till 29:30 om du vill komma direkt till Loppisraceinslaget.)

Läderfåtöljerna

$
0
0
Det är trevligt med bekväma sittplatser i köket, förutom vår träbänk och gungstol, som inte är så bekväma, så har vi haft en fåtölj stående i mitten. En är lite ensam. Jag har länge sökt efter två passande fåtöljer i läder och med tillräckligt låg rygg för att inte dölja köksön men inte så låga att de är obekväma. När jag hittade de här två för tio euro tillsammans via "findit" blev jag glad. De är riktigt slitna men det tycker jag passar bra in hos oss.


När barnen har somnat brukar vi ibland sjunka ihop i fåtöljerna och idka högläsning ihop. Han brukar också somna till sist. (Bilden är förstås fejkad, det ser ni ju på morgonljuset, nå det händer sig faktiskt någon gång att vi slår oss ner en stund på förmiddagen också då vi sällan har någon morgontid att passa.)


När jag hämtade fåtöljerna fyndade jag den gamla trumpeten på samma gång. Christian har faktiskt spelat trumpet i Purmo hornorkester i sina unga år så det låter helt okej då han tutar. Tillhörande väska kom med, två andra väskor hittade jag också i försäljarens förråd samt den gråa hatten med tillhörande ask. Min blåa klänning och hatt är gamla loppisfynd. Notera den matchande blå tejpen runt vår köksfläkt.


Hatten är stämplad med "Livräddningsorganisationen".


En ovanligt bra bild egentligen.

Köksinredning

$
0
0
Vi skall så småningom bygga en köksinredning, hittills är det bara köksön som är klar, förutom en dekorlist under bänkskivan som ännu fattas. Troligtvis kommer jag att måla om köksön också när jag har börjat planera resten av byggnationerna och fundera över material och färgkombinationer. Köksinredningen skall till alla delar bestå av gamla skåpdörrar, hyllor och skåp som vi modifierar om en aning och bygger stommar där det behövs. Här ovan är en påbörjad skiss. 


De här tre gamla dörrarna kommer vi att använda oss av, de har lite olika mått men det tycker jag inte att gör något. Till de öppna hyllplanen planerar vi använda gamla sittbräden från vävstolar, de har ofta en så vackert nött yta. 


Jag har börjat på med två dörrar och tagit bort den gamla färgen.


Jag gillar färgen på vårt väggskåp i köket och har tänkt att köksinredningen skall få samma mörkt gråblåa färg. Först blandade jag bara till något på högt som ni ser på dörren till vänster men sedan när jag kollade med färgproverna insåg jag att Ottossons kulör "Mörkgrå"är nästan identisk som den gamla skåpfärgen. Dörren till höger är alltså målad med "Mörkgrå". Lillasyster har också provat.


"Jag skall måla hela världen lilla mamma..."

Ritz Lindy Hoppers + Loppisrace

$
0
0
Loppisracetär en skattjakt och fyndande för de loppisintresserade men det är lika mycket en folkfest. Därför är vi glada över att kunna berätta att Ritz Lindy Hoppers kommer att dansa runt på Lundagårdbutikens gård under Loppisracet. Välkommen att bekanta er med Lindy Hop som är en glad, lekfull och social dans, titta in på Ritz Lindy Hoppers hemsida och inspireras! Facebookevenemanget hittar du här.

Stockholmstrip

$
0
0

Oplanerat och snabbt på åkte jag och Hanna till Stockholm eftersom vi blev erbjudna skjuts hem med en bysbo. Vi flög dit och tillbringade tre dagar på loppisar och hann träffa fem vänner, mycket roligt!


Det finns förstås hur mycket som helst att se och göra. Bland annat provade vi hattar, träffade Arga Snickaren och bläddrade igenom metervis av klänningar.


Vi fick övernatta hos vår vän Sofie och satt uppe sent och balkongpratade.
På bilden ser ni också Hannas snygg-cykelhjälm som hon köpte.


Vi gick på bio och såg "Grace of Monaco" eftersom jag fick fribiljetter då jag under vår senaste gemensamma resa för tre år sedan fotograferade en bild utanför Bio Rio som de senare ville använda i sin broschyr.


Vintagebutiken Brandstationen har alltid mycket snygga saker att titta på.


Vi åt färgglatt.


Hanna är en rolig typ att resa runt med.


Jag köpte inte jättemycket saker, mest kläder. De visar jag säkert senare, här är några prylbilder. En liten vacker svart plåtask.


Rivjärn och spegel till samlingarna.


De här plåtburkarna har funnits i ett bageri och innehållit pepparkakor.


En gul plåtask och tre påsar knappar.

Händelserikt och inspirerande. Jag släpade också runt på en matta jag hade köpt på Tradera och hämtade ut från bussgods, åkte stadstaxi för första gången i mitt liv och fascinerades allmänt av de stora skillnaderna mellan stadsliv och lantliv.
(Under etiketten "Resa" hittar man annars vår förra Stockholmsresa i fem delar.)

Att bygga en stege

$
0
0
Ett hus behöver stegar till skorstenarna och vi tyckte inte att de moderna brandstegarna i metall passade in på vårt hus så vi valde att bygga en egen.


Efter vårvinterstormen valde Christian ut lämpliga grova och raka granar passliga till stegmaterial.


Barken avlägsnades.


Små tätväxta granar valdes till stegpinnar som också barkades.


Man kunde förstås själv ha sågat stockarna på mitten här hemma men eftersom vi hade annat virke vid en såg fick de såga till stockarna där på samma gång. För att få en vattenavvisande yta handhyvlades den sågade ytan. Med en hålsåg borrades hålen för stegpinnarna.


Alla pinnar är handhyvlade och täljda tröga för att kila fast i hålen. Lite extra noggrannhet krävdes för att få alla stegpinnar exakt så långa som behövdes då stegen inte är jämnbred utan avsmalnande upptill.


Ytan behandlade vi sedan med tjärolja som består av linolja, tjära och terpentin.


Var fjärde stegpinne är genomgående och pluggad för att hålla ihop stegen.




Stegen klar och på väg upp. Den är väldigt tung.


Vi skall ännu bygga en brädad del att hänga över de nedersta stegpinnarna så att barn inte kan klättra upp.


Eftersom vi har två skorstenar och inte vill ha en brygga på taket så är det bara att fortsätta med stege nummer två, sidorna är åtminstone klara så några pinnar till då!
Viewing all 261 articles
Browse latest View live